Indledning

Hvad er nyhedsgrupper?

Nyhedsgrupper er faktisk en af de ældste services på internet. Nogle taler om USENET, men jeg bruger betegnelsen nyhedsgrupper. Hvad du bruger er en smagssag.

Nyhedsgrupper sammenlignes ofte med en opslagtavle i et supermarked eller avisernes læserbreve. Forskellen er blot, at nyhedsgrupperne er inddelt efter emner (fx. edb, fritid, kultur osv.). Og som regel er der heller ikke nogen redaktør, det er altså præcist det, du skriver, der bliver slået op i nyhedsgruppen. Det betyder, at du skal tænke meget over hvad du skriver - send ikke ligegyldige beskeder.

Struktur

I modsætning til avisernes læserbreve kan du svare med en unik henvisning til et tidligere indlæg. Man kan sige at det er indlæggets "CPR-nummer". Dette "CPR-nummer" kan man klikke på - som et link her på WWW - og finde det indlæg der svares på, så man kan læse hele det oprindelige indlæg.

Metoden med at klikke på linket til tidligere indlæg er god hvis du ikke har starten af debatten. Eller hvis der i det indlæg der refereres til er svar på et spørgsmål stillet i den debat man lige sidder og har gang i.

Mange bruger at indsætte stumper af det originale indlæg som henvisning. På denne måde følger man let en diskussion og kan hele tiden følge med i præcist hvad der bliver svaret på.

En diskussion der føres sådan kaldes en tråd (engelsk: thread). Et godt råd: Skriv dit svar EFTER det du svarer på. Og så bør du citere mindst muligt, men alligevel så tilpas meget at meningen ikke går tabt.

Lidt teknisk

Rundt omkring i hele verden - fx hos praktisk taget alle internetudbydere - står der nogle computere, der er newsservere.

Det er forskelligt hvilke grupper og hvilke indlæg der ligger på de forskellige servere, så derfor "spørger" serverne hinanden om de andre har noget som de ikke selv har. Er det tilfældet - at andre har noget man ikke selv har - får man så det man mangler. Det vil sige, at serverne udveksler indlæg og grupper med hinanden og det betyder at det indlæg du sender kommer rundt til alle de newsservere, der fører den gruppe du har sendt til. Rent faktisk kan du godt selv have en newsserver stående. Det "eneste" det kræver er en computer, adgang fra Internet til computeren og så det rette software.